Došą Kapha sudaro vandens ir žemės stichijos. Ypač stipriai pasireiškia Žemės stichija, kuri apsprendžia tvirtą, masyvią šių žmonių kūno sandarą, polinkį kaupti savyje tiek visas maisto medžiagas, tiek prisirišimą prie materialaus pasaulio. Žemės stichija, tai tarsi kosminių jėgų projekcija, kuri sąlygoja struktūrą, maisto medžiagų kaupimą, atsidėjimą. Todėl nenuostabu, kad šiems žmonėms viskas eina į kūną. Jų tvirti, stambūs kaulai, platūs pečiai ir krūtinė, tvirtos rankos ir kojos. Jos dažnai šaltos ir drėgnos, nes juose daug vandens stichijos, o ugnies trūksta. Šių žmonių tankūs, stiprūs plaukai. Lygi, standi, stora oda. Oda ir plaukai linkę riebaluotis.

Kaphos labai prisiriša prie šeimos, gyvenamosios vietos, darbo, daiktų. Iš visų konstitucijos tipų Kaphos žmonės patys ramiausi. Tai geraširdžiai storuliai, lėti ir vangūs. Jie labai stropūs ir tikri šeimos žmonės, sugebantys mylėti, aukotis ir atleisti. Jie gerbia kitus žmones ir jaučia jiems simpatiją. Jie pabaigia kiekvieną pradėtą darbą, dirba rūpestingai ir su meile. Jie aplamai nelinkę ką nors keisti savo gyvenime. Dažniausiai Kaphos būna turtingi, taupūs, kartais net gobšūs, tačiau maistui pinigų negaili, nes didžiausią malonumą jaučia valgydami. Jų apetitas pastovus, tačiau lėta medžiagų apykaita, lėtas virškinimas. Kaphos tipo žmonėms labai sunku numesti svorį. Tačiau pernelyg didelis svoris rodo, kad šis tipas išbalansuotas. Santykiuose su kitais žmonėmis Kapha arba per daug priklausomas, arba per daug kitais besirūpinantis žmogus. Po stresų Kaphos labai užsisklendžia savyje, pasijunta nereikalingi, tampa labai šykštūs, arba, atvirkščiai, viską išdalina.

Kaphos mėgsta pamiegoti. Jų miegas gilus. Sapnuoja vandenį, okeaną, plaukimą, romantiką. Juos sunku išjudinti, nors jiems būtini įspūdžiai, kelionės, kaita, kuri išjudina šiek tiek sustingusius Kaphos tipo žmones. Jie turi daugiau gyvybinių jėgų negu kiti, jų labai geras raumenų tonusas, puiki judesių koordinacija, didelė fizinė jėga ir ištvermė. Todėl šio tipo žmonėms, net jei jie dirba protinį darbą, būtinas ir fizinis, kad jie nenutuktų ir raumenys neprarastų tonuso.

Pati doša Kapha žmogaus kūne lokalizuojasi krūtinėje (plaučiuose, skrandyje), taip pat gleivinėse, sąnariuose, odoje, šlaunyse. Jei bet kurio tipo žmogui padidėjo doša Kapha – kūne atsiras gleivių, žmogus tuks, tins, atsiras gėrybinių auglių. Jei Kaphos tipo liga, pavyzdžiui bronchitu, sinusitu, nutukimu susirgo kitos prigimtinės došos žmogus, tai jis gali labai greitai susibalansuoti, vartodamas šią došą mažinantį maistą ir žoles. Kaphos tipas pats pastoviausias ir ligos šio tipo žmonėse kaupiasi ilgai, bet vėliau labai sunkai įveikiamos.

Kapha doša ligos:

  • bronchitas;
  • astma;
  • diabetas, nutukimas;
  • gėrybiniai augliai;
  • sąnarių tinimas;
  • didelis cholesterolio kiekis;

Savo subalansavimui Kaphos turėtų vartoti aštrias, aitrias ir karčias žoles bei maisto produktus. Aštrus skonis sudarytas iš Oro ir Ugnies elementų. Jis pagerina Kaphos tipo žmonių virškinimą, valo kūno šlakus. Kaphų, kaip ir Vatų, virškinimo ugnis AGNI yra mažiau kaitri, todėl jų virškinimas lėtesnis, didesnė tikimybė susidaryti kūno šlakams. Aštrus skonis ne tik aktyvina AGNI, bet gydo žarnyno atoniją, nutukimą, mažina vandens kaupimąsi kūne, aktyvina daugelį organizmo funkcijų. Aštrus skonis išjudina vangų Kapha doša mąstymą, tarsi suteikia „ugnį ir aistras“ jų emocijoms. Kartus skonis sudarytas iš Eterio ir Oro elementų. Jis priduoda kūnui lengvumo jausmą. Kartus skonis valo kraujagysles, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda pašalinti toksinus iš riebalinio audinio. Kartaus ir aštraus skonio derinys pašalins iš kūno visus šlakus ir gleives. Šio skonio žolių reikėtų daugiau vartoti vasarą, nes kartus skonis šaldo, o aštrus šildo, todėl jis labiau tinkamas žiemos laikotarpiu. Aitrus (gaižus, sutraukiantis) skonis sudarytas iš Oro ir Žemės elementų, todėl jo reikėtų vartoti šiek tiek mažiau.

Kaphos tipo žmonės neturėtų vartoti saldumynų, riebaus ir sunkaus maisto, ledų, šaltų vaisvandenių iš šaldytuvo, turėtų riboti ir pieno produktus, ypač šaltu pavidalu vartojamus, pavyzdžiui, ledus.

Kapha doša tinkantys produktai:

Grūdai ir ankštiniai. Grikiai, soros, kukurūzai, miežiai, visi ankštiniai.

Daržovės. Salierai, morkos, žalumynai, ridikėliai, burokėliai, kopūstai, šiek tiek bulvių.

Vaisiai. Visi džiovinti vaisiai. Kitus vaisius vartoti mažiau saldžius. Obuoliai, vyšnios, spanguolės, granatai, žemuogės.

Riešutai ir sėklos. Moliūgų ir saulėgrąžų sėklos nedideliais kiekiais.

Aliejai. Nedideliais kiekiais kukurūzų, migdolų, saulėgrąžų, garstyčių aliejus.

Gyvulinės kilmės produktai. Vištiena ir kalakutiena nedideliais kiekiais. Kartą per savaitę – kiaušinis.

Pieno produktai. Nedideliais kiekiais ožkų pienas, rūgpienis, ghi.

Gėrimai ir saldumynai. Kartūs gėrimai su alijošiumi ar raugeršniu, mėtos vasarą. Žiemą įvairių žolių arbatos su prieskoniais, nedaug medaus.

Kaphoms labai tinka šilti, lengvi ir sausi patiekalai, kuriuose gausu prieskonių. Kaphas išbalansuoja daug riebaus ir saldaus maisto. Blogai Kaphos tipą veikia ir druska, kuri sulaiko jų organizme skysčius, sutrikdo jų cirkuliaciją. Pirmenybę net ir vasarą reikia teikti šiltam, o ne šaltam maistui. Maistas turi būti kuklus – kruopų košė ar daržovių troškinys. Jokių padažų ant valgių nepilti. Skysčių (arbatų) Kaphos tipo žmonės turėtų gerti mažesnį kiekį, negu Vatos.